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Answers to most often asked questions 
 
This past year TERC has discussed the tourism impact of various “new” expenditures 
which some municipalities have requested an opinion on or have inappropriately 
funded in FY 05-06. After seeking guidance from its advisors, TERC would like to offer 
the following answers to some of its most frequently asked questions.  
Among the first is lighting and landscaping at intersections, which some local 
governments have funded through accommodations tax funds. TERC has previously 
stated that it does not believe that lighting and landscaping is the best use of funds.  
After careful examination of the law for the past several months, at its meeting on July 
11, 2006, TERC drafted the following policy: 
 
TERC may approve the installation, maintenance and operation of lighting and 
landscaping where the committee believes that such project improves or enhances 
the possibility that tourists will visit any tourism attraction located in the vicinity of the 
intersection or provides access to the facility. 
 
Other policies/answers follow: 

 
Are fireworks considered an appropriate expenditure of accommodations taxes?  
Answer: The promotion of fireworks through advertising in out of market areas is an 
allowable expenditure as is any advertising to attract tourism. The purchase of fireworks or 
funds expended to produce a fireworks display is not an allowable expenditure unless the 
event is a free standing event produced to attract tourism and not a part of an ongoing 
program. The exception would fall under Section 6-4-10 of the S.C. Code of Laws where it 
addresses the use of Accommodation tax funds for the benefit of civic or cultural events. 
TERC has found it appropriate to fund fireworks where it would have ties to such an event. 
i.e. July 4th , New Years Eve.  

 
Are welcome signs and banners considered fundable?  
Answer: Welcome signs are not acceptable accommodations tax expenditures, and should 
not be funded from accommodations taxes.  However, welcome signs when part of an 
overall tourism event and displayed in an effort to direct and attract tourists may be funded. 
Banners and welcome signs considered out of market advertising are fundable. Also, for 
example, a sign along the highway to identify the "Cotton Museum," even though within the 
market area is also acceptable when it is intended to draw tourists into a certain area. 

 
 Is the operation of sporting events acceptable use of atax funds? 
Answer: TERC maintains that if the primary purpose of the event is to attract tourists and 
promote tourism to the general area and not to fund scholarships (even though subsequently 
some events that promote tourism may generate scholarships, but that was not the primary 
intent), and the funds are used strictly to advertise and promote the event to tourists, it is 
likely appropriate. However, the statute makes no mention of “operational costs” for sporting 
events as it does for cultural events and the arts, so TERC maintains the operation of 
sporting events is not an acceptable use of funds.  

 
Are historical markers or monuments fundable? 
Answer: To answer this question, the Committee refers to Revenue Ruling  98-22, issued 
by the SC Department of Revenue, which states that it depends on the nature of the 
monument and the impact it will have on tourism. If it is a single statute dedicated to a local 
figure, it is unlikely that such a monument will have any impact on tourism. However, if the 
monument is in the nature of a large structure designed to honor a group or entity or 
recognize a specific historical location, then it may be permissible to use Tourism-related 
Funds for such monument. For example, a monument along the lines of the United States 
Holocaust Memorial Museum or the Vietnam Veterans Memorial may have a sufficient 
impact on tourism to warrant receiving Tourism-related Funds. 
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…The A-Tax Update, continued 
 
 

 
A-Tax Reporting Packages Due by October 15 
Local governments should soon be receiving the state accommodations tax reporting packages from the Tourism 
Expenditure Review Committee. If you receive the package, then state law mandates that you MUST COMPLETE AND 
RETURN IT BY OCTOBER 15. After receiving them, our procedure is to review them for accuracy and then the 
Committee reviews them to verify all expenditures were appropriate in that they adhere to Section 6-4-10 of the S.C. Code 
of Laws and attract, provide for and promote tourism.  In order to accomplish this task, the Committee is once again 
requesting additional information, such as budget, percentage of tourists, overall attendance, etc. This helps us 
gain a better understanding of how certain projects attract and promote tourists to the area. We understand that 
many municipalities and counties do not currently keep this data. In that case, we ask that you provide as much 
information as possible, especially a description of the project. Please note that the new forms also contain seven 
“project category numbers.” We ask for your help in submitting these “project numbers” as accurately as 
possible. This data is used by the S.C. Department of Parks, Recreation and Tourism to compile statistical 
reports, and the reports are only as accurate as the information provided.  
 
There are some additions to the guidelines this year. This includes TERC’s policy on fireworks usage, welcome 
signs and lighting and landscaping, based on their adherence to the state statute. For more information, see 
www.atax.sc.gov.  
 
To help with reporting, the forms may be e-mailed to you. The forms are also available on our website at 
www.atax.sc.gov. For more information, contact Damita Jeter, Staff Liasion, at jeterd@sctax.org or call 803-898-
5400. 

 
 

After receiving a tax funds, can one organization disburse those 
funds to another? 
 
TERC has determined that once funds are received by an organization, then it is only acceptable for that particular 
organization to spend the funds. Many times, an organization receives funds and then “re-grants” those funds to a 
smaller organization for disbursement. This is not an appropriate use of tourism monies per Section 6-4-10 of the 
S.C. Code of Laws. Over the years, the Tourism Expenditure Review Committee and its advisors have gleaned that 
according to Section 6-4-10 of the S.C. Code of Laws, there should not be a re-granting process. If you read the 
Section, you will notice that it clearly states the process in which funds should be granted. Funds are received by a 
municipality or county and the same municipality or county, after potential recipients go through a proper 
application and review process, awards funds to an eligible non profit, which in turn, has a responsibility to use the 
money for proper tourism-related expenditures within a certain time frame.  
 
Title 6 of the S.C. Code of Laws gives the municipal and county government discretionary powers to disburse public 
funds and to maintain control over these funds to assure that these funds are used for their intended purpose for which 
they were authorized to be used. By allowing an entity to re-grant funds given to them, the local municipality or county 
government would in actuality give this authority to the entity doing the re-granting and would give discretionary power 
to disburse public funds to such entity. This is an unlawful process per the Code Section. Hence TERC has interpreted 
that it would not be an acceptable process to allow organizations, once they receive the funds, to simply "re-grant" them 
to other organizations. However, if a recipient would like to spend the funds on advertising and promoting the various 
tourism events or aspects of these other organizations, then it would be an acceptable expenditure under Section 
6-4-10.  
 
 

The A-Tax Update is published quarterly on an as needed basis by the Tourism Expenditure Review 
Committee, located in the SC Department of Revenue Building. 
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